Company Horoscope – Fortis

Een astrologe over Fortis Bank – huisblad – 2001

Of je er nu wel in gelooft of niet, iedereen vindt het spannend om zijn persoonlijke horoscoop te lezen. Hoe gaat het met m’n carrière, kom ik ruimer in m’n geld te zitten, vind ik de liefde van m’n leven? Het zijn zo van die vragen die de lezer graag beantwoord wil zien. Zou zoiets nu ook voor een bedrijf kunnen? Faye Cossar is astrologe. Zij heeft de horoscoop van Fortis Bank getrokken en komt tot een aantal opmerkelijke conclusies en adviezen.

Op basis van de geboortegegevens maakte Faye Cossar de geboortehoroscoop van Fortis Bank. Zij beschouwt dit als een soort blauwdruk waarin zij de thema’s ziet die op de bank van toepassing zijn. “Toen Fortis Bank werd geboren, stond de zon in het teken van de Ram. Deze planeet staat voor het hart en in een bedrijf is dat het management. Ram is een vuurteken en heeft alles te maken met de planten die opkomen, kracht, energie. Een Ram-management dúrft. Het wil concurreren, initiëren, pionieren, de beste zijn. Ram-leiders zijn echte leiders, maar soms iets te enthousiast, te snel voor hun medewerkers, hun benadering is top-down. Ze moeten met die energie leren omgaan om te kunnen stimuleren. Nadeel van een Ram-management is dat het niets afmaakt. Ze houden van initiëren, maar raken snel verveeld. Uit handen geven is dan het devies.”

“De maan stond in het teken van de Weegschaal. De maan heeft alles met het gevoel te maken, de medewerkers van een bedrijf. Weegschaal is een luchtteken. Het teken Weegschaal staat voor harmonie, mooie dingen, dat wat je comfortabel maakt, evenwicht. Daar waar het management bruist van de energie zijn de medewerkers meer intellectueel ingesteld. Denkers en doeners, zo zit Fortis Bank in elkaar. Dit kan heel goed samengaan, als je het maar van elkaar weet. De oplossing is om afspraken te maken, duidelijk te zijn, grenzen te stellen, handvatten te geven. Zo weten alle partijen waar ze aan toe zijn.”

“Het doel, de missie, van Fortis Bank vinden we in het teken van de Maagd. Dat staat voor dienstverlening, geordend, netjes, praktisch. De medewerkers van de bank zijn relatiegericht en zo ontstaat er een spanningsveld tussen wat het Ram-management met al z’n energie wil en wat de relatiegerichte medewerkers kunnen.”

“De ascendant heeft alles te maken met hoe je overkomt, de voordeur, in dit geval het imago. Voor Fortis Bank is dat Schorpioen. Schorpioenen zijn betrouwbaar, passievol, loyaal, diepgaand, analytisch. Dit betekent dat Fortis Bank doet wat ze zegt. ‘Passionate about service’ past in dit geval goed. Ook de beste willen zijn hoort hierbij.”

Volgens Faye Cossar is het niet vreemd dat Fortis in de prijzen is gevallen met een aantal reclamespotjes. “De communicatie van Fortis Bank is een heel sterk punt. Deze is creatief, duidelijk, kunstzinnig, kleurig, maar soms ook chaotisch. Verder is de bank sterk in het netwerken en het leggen van links. Communicatie staat in het derde huis van de horoscoop. Dat chaotische heeft te maken met het teken Vissen hierin.”

De invloed van een aantal planeten hangt samen met hun beweging. Zo komen specifieke data naar voren, waarmee rekening gehouden kan worden. “De stand van Uranus in de horoscoop van Fortis Bank geeft aan dat er op technologiegebied nog veel moet gebeuren. Belangrijke data hiervoor in 2001 zijn 8 mei en 20 juni en 10 februari in 2002. Uranus is trouwens ook de planeet van de verrassende dingen.”

Aan de hand van de horoscoop van een bedrijf geeft Faye Cossar ook adviezen over de kansen en bedreigingen, de geschikte momenten voor het opstarten van nieuwe activiteiten, productkeuzes, over marketing, PR en communicatie en doelgroepen. “Het imago van Fortis Bank was klaar in februari, op 18 februari om precies te zijn. Dat duurt nog tot mei. Dan moet het imago aangepast worden. Eerst hadden de medewerkers nog last van het wisselende imago, maar nu is er meer stabiliteit. In mei gaat het weer kriebelen en de bank zou dan een verrassend element in moeten bouwen in haar PR-activiteiten. Misschien zou ze iets moeten doen wat ze nog nooit gedaan heeft.”

“Vanaf juli wordt Venus aangeraakt door Saturnus. Dit duurt in ieder geval tot halfweg 2002. Venus heeft te maken met bezit. De invloed van Saturnus voelt negatief, maar is wel goed voor je, want hij schept duidelijkheid. Voor Fortis Bank betekent dit dat ze haar financiën in de gaten moet houden, misschien zelfs in moet krimpen. In ieder geval moet ze haar productaanbod aanscherpen. Boogschutter geeft aan dat de bank internationale producten aan zou moeten gaan bieden.”

Welke klanten heeft de bank nodig? “De klanten vinden we in het teken van de Stier. Goede klanten voor Fortis Bank zijn financiële instituten en mensen of instituten die met aarde bezig zijn. En dan bedoel ik landbouw, planten, natuur.”